بیشتر بخوانید:

پستان

آموزش تصویری خود آزمایی پستان

breast self examination

آموزش تصویری خود آزمایی پستان

 

بیشتر بخوانید:

آناتومی پستان

به معاینه پستان توسط خود خانم ها خودآزمایی پستان گفته می‌شود که در تشخیص زود هنگام سرطان پستان اهمیت زیادی دارد. خانم های عزیز باید بدانند که ده درصد سرطان های پستان با ماموگرافی قابل تشخیص نیستند و خانم هایی که ماموگرافی انجام نمی دهند در بیشتر موارد سرطان پستان را خودشان با خودآزمایی تشخیص داده اند.
با آموختن روش صحیح معاینه پستان، توده های به کوچکی ۱ سانتیمترو حتی کوچیکتر را خودتان می توانید تشخیص دهید. خودآزمایی پستان یک روش بسیار ساده است که هر ماه فقط ۱۵دقیقه (در ماه )  وقت شما را می گیرد.

بهترین زمان انجام خودآزمایی سینه  

از سن ۲۰ سالگی به بعد هر خانمی باید خودآزمایی پستان را شروع کند . بهترین زمان برای انجام خودآزمایی پستان ، روز پاک شدن از پریود است. از این به یعد هر حمام بعد از پریود را یادآور انجام معاینه پستان قرار دهید . شاید برای شما سوال شود که چرا گفتم حمام ؟ چون داخل حمام ، حساسیت لمس با ایجاد کف بسیار بالاتر می رود. ضمن اینکه هر ماه یادتان می ماند که معاینه پستان انجام دهید.
خانم های باردار و خانم هایی که یائسه شده اند یا به هر دلیل دیگری پریود نمی شوند ، هر ماه در یک تاریخ معین  می توانند پستان هایشان را بررسی کنند .

و اما مادران  شیرده، بعد از تخلیه کامل شیر باید ماهانه پستان های خود را معاینه کنند.

چرا خودآزمایی پستان ؟ 

چون :

  • سرطان پستان دومین سرطان شایع در زنان می‌باشد
  • ربع فوقانی ـ خارجی پستان شایعترین محل ابتلا است.
  • اگرچه در ظاهر تنها بیماری زنان به شمار می‌رود اما قادرست مردان را نیز درگیر کند.
  • بیشتر در سنین بالای ۴۰ سال به خصوص ۵۰ سال دیده می‌شود.

 

اما نگران نباشید چون:
مرگ و میر ناشی از سرطان پستان بسیار کاهش خواهد یافت اگر بیشتر زنان:

  • بین ۳۵ تا ۳۹ سالگی یکبار ماموگرافی انجام دهند حتی اگر هیچ علامت و شکایتی نداشته باشند.
  • بین ۴۰ تا ۴۹ سالگی هر ۱ تا ۲ سال یکبار ماموگرافی انجام دهند.
  • پس از ۵۰ سالگی هر سال یکبار ماموگرافی انجام دهند.
  • در زنان ۳۰ تا ۴۰ سال هر سه سال یکبار توسط پزشک معاینه پستان انجام شود.
  • در زنان بالای ۴۰ سال هر سال توسط پزشک معاینه پستان انجام شود.

در خودآزمایی پستان ، کجا رامعاینه میکنیم ؟ 

محدوده ای که بین استخوان ترقوه از بالا، استخوان جناغ سینه و زیر بغل از طرفین و دو انگشت پایین تر از لبه پایین پستان، در محل کش لباس زیر از پایین قرار دارد، باید معاینه شود.در تصویر زیر ، این منطقه نشان داده شده است :

خود آزمایی پستان

چگونه پستان های خود را معاینه کنم؟ 

 

خودآزمایی پستان ۲ مرحله است :

 

۱) نگاه کردن به پستان:

بدون هیچ لباسی در مقابل آینه بایستید و در حالت های مختلف به پستان خود نگاه کنید. توجه داشته باشید که هیچ زنی دو پستان ۱۰۰ درصد مشابه و هم اندازه ندارد. در این حالت شما با ظاهر پستان خود و تغییراتی که ممکن است در آنها ایجاد شود، آشنا می شوید.

نگاه کردن به پستان:

الف) دست ها را در دو طرف به حالت آویزان قرار دهید و در این حالت به دقت پستان ها را از نظر هر گونه تغییر ( نبود تقارن، فرورفتگی، برآمدگی، تغییر رنگ، پوسته پوسته شدن، زخم، تغییرات شکل ظاهری نوک پستان وتغییر رنگ آن) بررسی کنید.

 

خود آزمایی پستان

ب) حالا دست ها را بالای سر ببرید و با دقت به پستان ها نگاه کنید. در این حالت، فرورفتگی پوست و کشیده شدن نوک پستان به داخل ممکن است وجود یک غده را مشخص کند.

 

خود آزمایی پستان

ج) حالا کف دست ها را پشت سر تان به هم قفل کنید و در حالی که شانه ها را به عقب می کشید به ظاهر پستان ها توجه کنید.
د) حالا دست ها را بر روی کمر گذاشته و شانه ها را کاملا به عقب بکشید و پستان ها را بررسی کنید.

خود آزمایی پستان
ه)  و در آخر، خم شوید و دست ها را به صورت آویزان در دو طرف قرار دهید و به ظاهر پستان ها با دقت نگاه کنید.

خود آزمایی پستان

توجه داشته باشید که علایم مهمی مثل کشیده شدن نوک پستان به داخل و یا حالت فرورفتگی ممکن است فقط در یکی از این حالت ها دیده شود پس ضروری است که تمام این معاینه ها را به ترتیب انجام بدهید.

۲) لمس پستان

الف)  به حالت خوابیده به پشت دراز بکشید. برای معاینه هر پستان، دست همان طرف را زیر سرتان بگذارید و یک بالش کوچک در زیر شانه همان طرف قرار دهید. برای معاینه پستان از سطح داخلی بند آخر انگشتانتان استفاده کنید.
می‌توانید معاینه را در حمام انجام دهید هنگام حمام کردن، لغزنده بودن دست و پوست بدن به لمس بهتر توده های پستان کمک می‌کند.

خود آزمایی پستان

ب)  باید تمام پستان را از جناغ سینه تا ناحیه زیر بغل کاملا معاینه کنید. که برای معاینه پستان سه روش وجود دارد :

  • حرکت ساعتی یا دایره وار
  • حرکت از بالا به پایین و برعکس
  • حرکت شعاعی

روش های معاینه پستان ها توسط خود فرد

ج)  ابتدا هر قسمت پستان را با نرمه انگشتان (نه نوک انگشتان) و با فشار ملایم معاینه کنید. سپس همان قسمت را بین سطح انگشتان و قفسه سینه فشار بیشتری دهید و بررسی کنید. به این ترتیب هم قسمت های سطحی و هم قسمت های عمقی پستان خود را معاینه کرده اید.

لمس پستان توسط سر انگشتان
د)  در آخر معاینه پستان، نوک پستان را مانند حالت دوشیدن ملایم فشار دهید تا معلوم شود که آیا ترشح دارد یا نه؟
ه)  همچنین در آخر معاینه پستان، زیر بغل همان طرف را از نظر وجود هرگونه سفتی و غده معاینه کنید.

مواردی که در معاینه پستان در نظر بگیرید

 

پس از یادگیری و انجام خودآزمایی پستان دقت کنید که : 

1. خانم های باردار و شیرده ممکنه است در ظاهر و حتی لمس سینه، دچار مشکل شوند. مثلا در یک خانم شیرده کاملا ممکن است عدم تقارن بین اندازه های پستان طبیعی باشد.

2. اگر شما در حین معاینه متوجه تغییر یا احساس توده شدید ، این به این معنی نیست که شما به سرطان پستان مبتلا هستید ! بلکه به این معنی است که به پزشک خود برای بررسی های بیشتر مراجعه کنید . قبلا تمام بیماریهای خوش خیم پستان را در این مقاله توضیح داده ام. ممکن است شما دچار یکی از این حالات شده اید.

3. از فردا سیل تلفن های شما به من ، آغاز خواهد شد و می دانم همه در صدد آن هستید که خلاف ش را ثابت کنید که دچار سرطان سینه هستید! خواهشمندم با یک خودآزمایی ساده ، برای خودتان تشخیص نگذارید. اگر یافته ای غیر طبیعی کشف کردید، آرامش تان را حفظ کرده و فقط بررسی بیشتری انجام دهید .

منبع:ماما سایت